Sobotňajší súper: Fínom zostával štatút slovenskej obete

06.05.2011 Celý región

Bratislava 6. mája (TASR) - Aj keď piatkový zápas s Českom bol ten, ktorý mal v prípade neúspechu slovenským hokejistom definitívne zavrieť brány štvrťfinále, výsledok Fínov proti Nemcom situáciu zamotal. Suomi na MS vstúpili do osemfinálovej E-skupiny iba s tromi bodmi a po nájazdovom víťazstve nad Nemcami si zvýšili konto na 5 bodov. Okrem Slovákov ich ešte čakali Rusi.

Tento vývoj bratislavskú vetvu druhej fázy riadne zamotáva. Imperatív bodovania proti Čechom samozrejme platil, ale aj v prípade plného a čiastočného neúspechu zostával štatút mužstva, na úkor ktorého sa domáca reprezentácia mala dostať do štvrťfinále, Fínom.

Slovenskí hokejisti sa so severským tímom stretli dokopy v 22 stretnutiach, no úspešní boli len päťkrát. Ďalšie tri duely sa skončili remízou a \"Suomi\" sa z víťazstva tešili až 14-krát, pričom strelili 72 a inkasovali iba 53 gólov. Posledné vzájomné zápasy odohrali v apríli v rámci nového projektu IIHF Eurohockey Challenge. V oboch súbojoch v Lahti a v Kouvola sa z víťazstva tešili domáci hokejisti (3:1, 3:2).

\"Pôsobil som v Jokerite a čo mi utkvelo v pamäti je, že Fíni za každých okolností na ľade pracujú tvrdo každé striedanie. Znovu poskladali tím, ktorý je na tom výborne fyzicky, tlačia sa na súpera a nemožno sa ich striasť. Nemajú tak veľa hviezdnych hráčov z NHL, musia sa teraz spoliehať viac na tímový duch,\" charakterizoval slovenský tréner Glen Hanlon. Svojich hráčov nechystal do súťaženia s Fínmi korčuliarsky: \"Musíme ich zdolať inými zbraňami, umnou hrou, zodpovedne vzadu a vyrovnať ich vysokú pracovnú morálku na ľade. Toto všetko môžeme. Vo všeobecnosti ide o tím, ktorý je na korčuliach rýchlejší než náš, ale to nie je žiadna výhoda, zabezpečujúca konečný výsledok.\"

V pamäti slovenských fanúšikov najviac rezonuje minuloročná prehra na zimných olympijských hrách vo Vancouveri. Reprezentanti s dvojkrížom na hrudi nastúpili proti Fínom v boji o bronzové medaily a aj keď po dvoch tretinách viedli 3:1, v tej záverečnej inkasovali štyri góly a nakoniec prehrali 3:5.

Fíni si v úvodnom zápase základnej D-skupiny poradili s Dánskom poľahky 5:1, no proti Lotyšom zvíťazili 3:2 až po samostatných nájazdoch a v šlágri s Českom ťahali za kratší koniec 1:2. V piatok .... V osemfinálovej E-skupine tak majú na konte .... body. \"Slováci majú tím s neuveriteľným potenciálom. Po prvých zápasoch to však vyzerá, že si asi pripúšťajú k telu príliš výsledkový tlak v domácom prostredí. Každopádne ich ale odpisovať nemožno, lebo tabuľka je taká, že môžu byť stále \'čiernym koňom\'. Zápasy som nevidel, ale aj z nášho pohľadu hrozí, že keď začnú zapadať časti slovenskej mozaiky, tak to bude nebezpečný tím pre každého,\" zdôraznil pre TASR fínsky obranca Ossi Väänänen.

Predpokladané zostavy:

Fínsko: Vehanen - Lepistö, Salmela, Välivaara, Niskala, Väänänen, Puistola, Kukkonen, Jaakola - Aaltonen, Koivu, Ruutu - Lahti, Kapanen, Pihlström - Granlund, Immonen, Pesonen - Pyörälä, Nokelainen, Komarov

Slovensko: Halák - Podhradský, Štrbák, Jurčina, Baranka, Majeský, Graňák, Višňovský - Zedník, Demitra, Gáborík - Marián Hossa, Handzuš, Bartečko - Šatan, Stümpel, Nagy - Marcel Hossa, Cibák, Surový
 

Vyberte región